Érdekességek a méhek világából
2019. 03. 06.

Miből áll a méz? És hogyan készül?

  • Milyen népes a méhcsalád?

    Évszaktól függően legalább 10, de akár az 50 ezer főt is elérheti egy átlagos méhcsalád. A „családanya”, a királynő csak petéket rak, minden más feladatot a dolgozók látnak el: a viasztermelés, fészeképítéstől a táplálékgyűjtésig, tisztogatásig. 

 

  • Miből áll a méz?

    A méz jellemzően 15-20% vizet, 38% gyümölcscukrot, 31% szőlőcukrot, 5-15% összetett cukrot tartalmaz. Természetesen ezek átlagos értékek, az egyes méz fajták ettől eltérő összetételt mutatnak. 

 

  •  Munkában a méhcsalád – avagy hogyan készül a méz?

    A méztermelés szigorú munkamegosztásban zajlik. A méhcsalád minden tagjának fontos feladata van abban, hogy a növényi nektárból tápanyagokban gazdag méz készüljön.
  1. A méhek táplálékgyűjtő útjuk során a virágok és más növényi részek nektármirigyeiről nyalják vagy szívják a nektárt, valamint növényi nedvet szívogató más rovarok által termelt mézharmatot is begyűjtenek. 
  2. A begyűjtött anyag a méhek nyelőcsövén keresztül eljut a mézhólyagba és egészen addig ott is marad, amíg vissza nem térnek a kaptárba. A méhek különleges emésztőrendszerében a begyűjtött anyag elkülönül a méhek saját emésztési termékeivel. 
  3. Begyűjtő útjuk végén, visszatérve a kaptárba átadják az összegyűjtött anyagot, hogy a kaptárban lévő méhek feldolgozhassák azt. 
  4. A további feldolgozás során a víztartalom folyamatosan csökken, megakadályozva így az erjedést. Ezt a méz „szellőztetésével”, illetve párologtatással érik el a dolgozók.
  5. Végül, a méz üres sejtekbe kerül, a méhek pedig a kaptár bejáratánál szárnyaikkal legyezve kifelé hajtják a páradús levegőt. Amint a méz eléri tárolásra alkalmas állapotát, a méhek viaszfedelekkel pecsételik le a sejteket. Mintha ezzel jeleznék a méhésznek, eljött az ideje a begyűjtésnek...

 

  •   Hogyan gyűjtik be a méhek a virágport?

Amikor a méhek a virágporra repülnek, rátapad a méhek testére. Virágról virágra szállva folyamatosan keveredik nektárral és nyállal, az így keletkezett anyagot pedig hátsó lábukhoz juttatják, ahol csomókban tárolják – ezt hívjuk virágpornadrágnak, melynek súlya kb. 20 miligramm. Érdekességképpen: egy méhcsalád számára a fiasítás felneveléséhez és a kifejlett méhek fehérjeszükségletéhez évente mintegy 20-60 kilogramm virágpor szükséges. 

 

  •   Mit nevezünk méhpempőnek?

A méhkirálynő lárvája különleges táplálékot kap, mely különbözik a méhcsalád többi tagjának táplálékától. Ezt hívjuk méhpempőnek, amely egyfajta tömény mirigyváladék. A gyógyászatban régóta ismert hormontartalma miatt. A múlt században sokan életelixírnek, csodaszernek tartották, köszönhetően annak, hogy rájöttek, csak a méhkirálynőt illeti meg a méhcsaládban ez a táplálék. Nem kétséges, hogy kivételes tulajdonságokkal rendelkezik ez az anyag. Ma már tudjuk azt is, hogy a méhkirálynő átlagosan 3-4 évig, sőt nem ritkán 5 évig is él, míg a család többi tagja, a dolgozók nyáron mindössze 4-6 hét után elpusztulnak. 

Egészséges embereket energiával tölti fel, betegség esetén ajánlatos kikérni orvos vagy fitoterapeuta javaslatát. Mivel igen munkaigényes, nagybani termelésére csak tapasztalt méhészek képesek. 

- személyes tapasztalatom, hogy méhpempő kúra után 2 családban is egészséges gyermekek születtek, melyhez hozzájárulhatott a méhpempő tudomány által igazolt pozitív hatása is
  

  •  a fertőző betegségekkel szemben fokozza a szervezet ellenálló képességét, úgyszintén a mikrobák okozta gyulladásokkal szemben is
  • azoknál a kismamáknál, akiknek nincs elegendő tejük, fokozza a tejképződést
  • különösen a gyenge ellenálló képességű gyermekek kezelésénél értek el biztató eredményeket a méhpempővel
  • táplálékhiányban, fejlődési rendellenességekben szenvedő gyermeknél is mutatkozott eredmény, amikor már minden egyéb hatástalannak bizonyult
  • az idősödő szervezetnél feloldja a fáradtságérzetet, gátolja az idő előtti szellemi kimerülést, jó szer étvágytalanság, anyagcsere zavarok, öregkori gyengeségek ellen, súlyosabb betegségekből lábadozóknak. Főleg fertőző, magas lázzal járó betegségek után
  •   Mi a propolisz?

A propolisz a méhek által gyűjtött természetes vegyülék. 50-60%-ban gyantaféléket és balzsamokat, 30%-ban viaszt, 6-10%-ban illóolajokat, 3%-ban virágport, és kisebb mennyiségben még számtalan ismert és ismeretlen anyagokat, nyomelemeket tartalmaz. 
 

Az eddigi vegyi elemzések szerint tartalmaz vanillint, izovanillint, fahéj – kávé – ferron – benzolsavat, továbbá vasat, rezet, magnéziumot, cint, alumíniumot, kősót, meszet, szenet. A biológiai és farmakológiai vizsgálatok szerint pusztító hatással van. Többféle baktériumra, egyes vírusokra. Bizonyos mérgeket semlegesít, csillapítja a fájdalmakat. Fájdalomcsillapítóként a kokainnál háromszor, a novokainnál ötször hatékonyabb. Felső légutak hurutos megbetegedéseit, a bronciális asztmát, az idült tüdőgyulladást, gyomorhurutot, nyombélfekélyt, vastagbélgyulladást, Parkinson kórt…


A gyógyászat elsősorban antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően alkalmazza ezt a bonyolult hatóanyag-összetételű szert, melyet a kaptárból kikaparva bármelyik méhész nyerhet. Erős hatású természetes anyag, fogyasztása előtt érdemes természetgyógyász vagy orvos véleményét is kikérni. Megemlítendő még, hogy a propolisz a virágporokon lévő baktériumok és a méz összetevői mellett gátolja a kórokozók fejlődését, és javítja a méhek egészségét.

 
Propolisz a kozmetikumokban:

Samponokban, hajbalzsamokban, fogkrémekben, dezodorokban, krémekben egyaránt megtaláljuk. Széles körű kozmetikai felhasználása mellett bioboltok és gyógynövényüzletek polcain is felbukkan. 

Összetétele attól függ, hogy a méhek mikor és hol gyűjtötték. Milyen gyantafélékből, milyen bimbókból, milyen fák kérgéből ezt a kellemes illatú barna, vagy zöldesbarna gyantaszerű anyagot. Van tavaszi propolisz, melynek serkentő hatása van, és van őszi, amelynek nyugtató hatása van. A méhek fertőtlenítés céljából hordják a kaptárba, és a méhsejt falát kenik ki vele.

 

  •   Mi a méhviasz?

 A méhviaszt a méhek bizonyos korukban termelik a 12. nap után keléstől számitva 21 napos korukig. Ebben az időszakban épitik a lépeket, utána válnak gyüjtő méhvé. Enyhe antiszeptikus és gyulladásgátló hatása miatt a természetgyógyászatban is alkalmazzák. Íze hasonlít a natúr rágógumiéhoz.

 

  •   Mi a méhméreg?

Méhcsípéskor juthat szervezetünkbe, amely az arra allergiások számára komoly egészségi kockázatokat hordoz. Érdekes tény azonban, hogy aki nem érzékeny erre az anyagra, annak egyenesen hasznos: vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő, antireumatikus hatása miatt.

 

  •  Hogyan üzennek egymásnak a méhek?

Egy több ezer főből álló méhcsaládban elengedhetetlenül fontos a túléléshez, hogy valamilyen módon kommunikálni tudjanak egymással. Erre sokféle jelzőrendszert fejlesztettek ki az évezredek során:

Az anyaméh illatanyagokat bocsát ki, jelezve jelenlétét a családban. A dolgozóméhek úgynevezett riadóferomonokat termelnek, ha megzavarják őket, valamint a lépen lévő táncterületet is illatanyagokkal jelölik meg.