Amire érdemes figyelnünk a méz fogyasztásakor
2019. 03. 06.

A méz természetes anyagú, finom táplálék, ugyanakkor veszélyes is lehet, amennyiben nem vagyunk eléggé körültekintőek. 

Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy nem vagyunk rá allergiásak, különösen a propoliszra vagy a virágporra.

Először fogyasszunk kisebb mennyiséget, amit később fokozatosan növelhetünk.

Figyeljünk rá, hogy olyan méhészetből kerüljön asztalunkra a termelői méz, amelyben a Varroa atka leküzdésére kizárólag szerves savakat használnak. A természetidegen anyagok alkalmazása a méhészetekben sajnos ahhoz vezet, hogy a méz fogyasztásával együtt ezek az anyagok is szervezetünkbe jutnak. 

Fogyasszunk kizárólag tiszta termékeket! A szennyeződések nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak, amelyek károsíthatják egészségünket! 

  • Tápláló finomság

A méz, mint a létfontosságú vitaminok gazdag és ízletes forrása

 A méz egyike a természet azon értékes ajándékainak, melyre egészségünk megőrzése érdekében nap, mint nap szükségünk van. Kedvező hatásait a néphagyomány mellett a modern kori tudomány is igazolja. Számos létfontosságú vitamin forrása, az egyik legízletesebb csemege, mely asztalunkra kerülhet. B, C, K vitamin tartalma mellett flavonoidokban is gazdag, valamint olyan fontos anyagokkal is táplálja szervezetünket, mint a PP faktor, amely közismert értágító hatásáról, és arról, hogy javítja a szövetek oxigén ellátását. Ezek mellett pedig több mint 20, egészségünk megőrzéséhez elengedhetetlenül fontos tápanyag forrása.

  • Mézet cukor helyett!

A cukor népbetegségek tucatjainak okozója - mézzel azonban sokat tehetünk ellenük...

Az étkezési cukor gyártáskor - annak alapanyagát, a nádcukrot - összetett kémiai eljárások során értékes vitaminoktól, ásványi sóktól, fehérjétől fosztják meg. A végtermék, melyet mindannyian ismerünk tápanyagban szegény, gyakorlatilag egyetlen olyan összetevőt sem tartalmaz, amely hasznos lenne szervezetünk számára.

Korábbi évszázadokban, mikor még nem gyártottak a maihoz hasonló étkezési cukrot, az emberek mézzel és gyümölcsökkel édesítették ételeiket. Manapság, ezzel ellentétben szinte elkerülhetetlen a fogyasztása: hiszen benne van a legtöbb süteményben, vitamin kapszulában (csak olvassuk el a címkét, ha kételkedünk...), lekvárokban, de még a fogkrémekben (!) is. Mindez pedig ahhoz vezet, hogy egy átlagos magyar ember évente 34 kilogramm cukrot fogyaszt – általános egészségi állapotunk legnagyobb kárára. A mértéktelen cukorfogyasztás sajnos több féle – mára népbetegséggé vált – panasz kialakulásához vezetett, mint például a cukorbetegség, az elhízás, fogínysorvadás vagy az érelmeszesedés. 

A súlyos egészségkárosító hatást felismerve ma már egyre többen fordulnak a természetes anyagok, így a méz felé, ha ételeik édesítésére vágynak. De nem csak természetes édesítőszerként is kiváló, hanem számos betegség esetén bizonyított jótékony hatása is figyelemre méltó. Nekem vajon miben segíthet a méz?